Nova sezona – novi izazovi

Kada se u sport, u kojem se isprepleću krajnje sposobnosti čovjeka, automobila i fizike, doda još i strast koju on izaziva, onda je zasigurno riječ o rallyju. I upravo strast prema toj kraljici automobilizma je ono što spaja ekipu AK Opatija Motorsporta pa ne čudi što već od samog početka djelovanja nižu uspjehe u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu. Prvaci Hrvatske u rallyju 2013. godine, viceprvaci 2014., protekle dvije godine bili su jedini vozači iz Hrvatske koji su nastupali na rally natjecanjima izvan Lijepe naše, u sklopu Mitropa rally kupa. Unatoč krizi koja vlada i zbog koje je pronalazak sponzora ravan senzaciji, oni već treću godinu zaredom ostaju dio Mitropa rally kupa, a od ove sezone u još većem broju.

Prvi ispit je Rebenland rally koji se sljedećeg vikenda održava u austrijskom gradiću Leutschach. Natjecanje se boduje za Mitropa rally cup i Austrijsko nacionalno prvenstvo, a očekuje se dolazak osamdesetak posada iz svih krajeva Starog kontinenta. Koliko su vozači i njihovi limeni ljubimci spremni, provjerili smo na stazi.
Nepuna dva tjedna prije početka svog novog pohoda na europske brzince, Viliam Prodan i njegov suvozač Zdravko Draženović, u suradnji sa slovenskom tunerskom kućom OPV Racing Cars, odradili su završno testiranje kako bi što spremniji ušli u novu sezonu. – S nestrpljenjem smo čekali taj dan da sjednemo u svoj novi automobil Peugeot 208 R2 kojim ćemo ove sezone nastupati te smo ga i dočekali prije tjedan dana, kada smo organizirali testiranje nedaleko oktanske meke – Buzeta. Odradili smo stotinjak testnih kilometara te mogu reći da sam automobilom jako zadovoljan, odmah u startu smo pogodili set–up koji nam paše, a prilagodili smo ga austrijskim brzincima te spremni čekamo Rebenland rally.“ – rekao je Prodan. Peugeot je vrlo sličan automobilu s kojim su nastupali prošle sezone u državnom prvenstvu, ali ipak se razlikuje u nekim sitnicama koje bi ih, kako kažu, trebale dodatno ubrzati. Test je iskorišten i za snimanje promo spota kako bi još više publiku približili auto sportu i rallyju, a oni najhrabriji navijači imali su priliku provoziti se i bar na kratko osjetiti kako je to biti dio posade. – Za kraj sezone spremamo i poneki inozemni nastup u sklopu Europskog rally prvenstva, ali o tome ćemo detaljnije kad planovi budu definirani. Do tada je pred nama osam zahtjevnih međunarodnih natjecanja, dodao je Prodan.

Posada Mihelić / Butorac ponovno na stazi
Na staze se vraća i posada koja je 2013. godine osvojila naslov prvaka Hrvatske u rallyju. Davor Mihelić i njegov suvozač Mateo Butorac, ove će godine ponovno sjesti u svoj Citroen C2R2 te odmjeriti snage sa kolegama u Mitropa rally kupu. – Nakon godinu dana pauze, odlučili smo se vratiti natjecanjima i pridružiti se našim klupskim kolegama. I dalje ostajemo u Citroenu C2R2 na kojem smo napravili kompletnu reviziju. Ovaj vikend smo odradili i završno testiranje i konačno možemo reći da smo spremni. Očekuje nas jaka konkurencija i puno zahtjevnija natjecanja od onih na koje smo navikli, no to nam predstavlja samo još jedan dodatni motiv, rekao je Mihelić.

Pauza za Hrvatine
Prošlogodišnji viceprvaci u Mitropa rally Challange kupu, Tomas Hrvatin i Petra Perčić Hrvatin, nažalost morat će propustiti ovaj rally. – Nakon odličnih rezultata tijekom prošle sezone, pripreme za 2015. išle su svojim tokom. Međutim, Tomas je morao na operaciju ozlijeđenog koljena čija rehabilitacija će potrajati duže od planiranog te ćemo propustiti početak sezone, rekla je Petra Hrvatin.

A aktualni prvaci Hrvatske u rallyju (klasa 4), Marsel Katić i Denis Rubinić te njihovi klupski kolege Paulo Petretić – Damir Surina te Marinko i Jelena Stanić, i ove će godine branit boje kluba na domaćem terenu, u sklopu Prvenstva Hrvatske.
Želja za pobjedom, pomicanjem granica i borba sa sekundama, to je ono što je timove iznova motiviralo da se što bolje pripreme za nadolazeću sezonu. S nestrpljenjem očekujemo njezin početak i nadamo se da će bit još uspješnija od dosadašnjih.