Iz Austrije s prvim bodovima

Iza nas je 4. Rally Rebenland, koji se prošlog vikenda vozio vinskim cestama južne Štajerske, u zelenom srcu Austrije. Na startu, u samom centru malog gradića Leutshach, našle su se 64 posade iz devet zemalja, a u brojkama to izgleda ovako: 2 dana, 14 brzinaca, 159 kilometara brzinskih ispita i skoro 300 kilometara dug itinerar. Puno kiše koja je padala protekli tjedan, petak je pretvorila cestu u sklisku i blatnjavu stazu punu zamki pa je na pojedinim dijelovima cesta više ličila na makadamsku nego na asfaltnu.
Rezultat takvih uvjeta bilo je čak devet izljetanja sa staze samo na prvom brzincu! No, na muci se poznaju junaci.- Već u četvrtak, na samom popisivanju brzinskih ispita bilo je jasno da nas čeka zahtjevnih i teških 14 brzinaca. U petak smo podesili set-up na full soft, narezali intermedije te krenuli rutinski, bez previše rizika koji bi nas, ne daj Bože, izbacio iz utrke i prvi dan završili na vrlo dobrom petnaestom mjestu ukupnog poretka natjecanja te na petom mjestu u poretku Mitropa rally kupa. Drugog dana osvanulo je sunce, a samim time i puno bolji uvjeti na stazama. Auto smo uspjeli iz prve podesiti. Pogodili smo s gumama te je prava jurnjava mogla početi. Na nož od prvog do zadnjeg metra, muška borba cijeloga dana sa slovenskim kolegom Timom Novakom u Škodi Fabiji R2 te s višestrukim austrijskim prvakom Danielom Wollingerom u novom Opel Adamu R2. Na trenutke čak i opasna vožnja, ali nitko nije popuštao, sve do pretposljednjeg brzinca „Schlosberg 2“ gdje smo se pri spuštanju u jednom hardu usred blata izvrtili te izgubili dragocjenih petnaestak sekundi koje na zadnjem brzincu nismo mogli nadoknaditi. Rezultat svega: 11. mjesto u ukupnom poretku rallyja, 3. mjesto u konkurenciji R2 automobila i što je najbitnije, 3. mjesto u ukupnom poretku Mitropa rally kupa, kazao je Prodan.
Manje sreće bilo je za našu drugu posadu. Davor Mihelić i Mateo Butorac zbog tehničkih problema na svom Citroenu C2R2 morali su odustati na 10. brzincu. – Dugo smo čekali taj prvi rally i nakon silnih priprema imali razlog nadati se uspjehu. Znali smo da će trebati vremena nakon jednogodišnje pauze da automobil, Mateo i ja počnemo funkcionirati kao jedno. Prvi dan, u petak, kasnio je start prvog brzinca zbog izljetanja brojnih posada ispred nas. Nakon prvih par kilometara donosimo zaključak da treba “preživjeti” tih pet brzinaca i zadržati hladnu glavu. Inače asfaltna cesta, bila je pretvorena u makadam i blato, tako da su uvjeti bili doista teški, dodamo li tome još i kišu koja nas nije napuštala. Iz brzinca u brzinac sve se polako slagalo, no nakon jednog “rubljenja” zavoja udarili smo sa zaštitom motora u rub asfalta i nakon toga počinju manji problemi sa mjenjačem. Petak smo završili na 39. mjestu ukupnog poretka i ipak osvojili prve bodove u kupu. Subotu nas je čekalo još devet brzinaca, napokon se pojavilo sunce, sve je počelo dolaziti na svoje mjesto. Zadovoljni, nakon devetog brzinca, možemo reći: “to smo mi”. No , nažalost 10. brzinac naš mjenjač nije izdržao te odustajemo nakon 4 km. Nismo zadovoljni, ali to je sastavni dio ovog sporta i treba ga tako prihvatiti. Sve u svemu, rally nam se svidio, brzinci su po našem guštu, pa ćemo se vjerojatno vratiti i iduće godine. Ali zasad se okrećemo novom izazovu – Lavanttal rallyju koji je već za samo 6 radnih dana i na kojem se nadamo imati više sreće, rekao je Mihelić.