33. Buzetski dani

Tradicionalnom bakljadom, suzama radosnicama i uz veličanstvenu publiku prošli su još jedni, 33. u nizu Buzetski dani – Europsko prvenstvo brdskih auto utrka, u organizaciji AK Buzet. Ovogodišnji festival brzine ostat će upamćen po brojnim rekordima. Najvažnijeg je postavio talijanski formulaš Simone Faggioli koji se već tijekom prve vožnje upisao u knjigu najboljih i postavio novo najbrže vrijeme. Faggioli je stazu od Mosta do Peničići dužine 5001 metar prošao u vremenu od 2.11,661, što je za gotovo dvije desetinke bolje vrijeme od satrog rekorda. Pobjedom u Buzetu ovaj se automobilistički as okrunio sedmom titulom prvaka Starog kontinenta. Za drugo najbolje vrijeme pobrinuo se Čeh Miloš Beneš, a za treće Talijan Fausto Bormolini.
U konkurenciji automobila najbrži je bio austrijski natjecatelj Karl Schargel. Svojim je prolaskom privukao pozornost publike, dok je njegov VW Golf rallye ispod čije se haube krije gotovo 700 konjskih snaga fascinirao mnoge automobilističke zanesenjake. Buzetski dani „zahuktali su“ i poredak Prvenstva Hrvatske. U konkurenciji automobila pobjedu je jučer odnio mladi Čabranin Tomislav Muhvić u Mitsubishi Lanceru EVO IX i time se opasno približio Riječaninu Siniši Kraincu u Ford Escortu, trenutačno vodećem u državnom prvenstvu.
Pored 189 natjecatelja i 47 vozača izvan službene konkurencije iz ukupno 13 europskih zemalja, nastupilo je čak 6 vozača iz AK Opatija motorsporta. Najbrži među njima bio je Viliam Prodan u Renault Cliu R3, zatim Edi Kuharić u Zastava Yugo, Marsel Katić u VW Polu, Mateo Butorac u Citroenu C2R2 te Paulo Petretić u VW Polu. Osim njih kao promotivni vozač sudjelovao je i Tomas Hrvatin koji je u Renault Cliu vozio poznate osobe, pa se tako na mjestu suvozača našao i istarski župan Valter Flego te glazbenica Lidija Bačić.
Buzetski dani su utrka koja ima “najjačeg igrača“ – publiku. Tako je i ovog puta više tisuća natjecatelja tijekom cijelog vikenda fanatično bodrilo svakog natjecatelja neovisno o nacionalnosti i trenutačnom plasmanu. Ponajbolji europski i hrvatski automobilisti najprije su nagradili vjerne gledatelje odličnim vožnjama da bi im se potonji zahavlili na samo Buzetu svojstven način: duž cijele staze vijorile su se bijelo-crne kockaste zastave te se čulo gromko i aplauzom popraćeno skandiranje. U najpopularnijem zavoju Komušćica atmosferu je dodatno začinila nezaobilazna bakljada i gotovo stotinu makedonskih fanova koji su u Buzet došli proslaviti europsku krunu svog sunarodnjaka Igora Idze Stefanovskog.
Rezultate možete pogledati na službenim stranicama natjecanja.