Odlični rezultati na Rebenland rally-u

21. do 23. ožujka održana je uvodna utrka Mitropa Rally Cupa, «Rebenland rallye», u austrijskom gradiću Leutschach. Na njemu su nastupile dvije posade AK Opatija motorsport: Tomas Hrvatin i Damir Kuzmić u svom Renault Cliu RS te Viliam Prodan i Zdravko Draženović u Citroenu C2 R2 Max.
Prvog dana rally-a, u popodnevnim satima na zanimljive i tehnički vrlo zahtjevne brzinske ispite krenulo je 65 posada. Na rasporedu je bilo 5 brzinskih ispita od čega 3 noćna. Program je nastavljen u subotu sa 4 jutarnja brzinca, a nakon odmora u popodnevnim satima su odvožena još 4 brzinca po vrlo blatnjavoj, skliskoj podlozi prekrivenoj blatom, pijeskom, ponegdje i snijegom. Nakon 13 odvoženih brzinskih ispita dužine 150 km Prodan i Draženović su završili na 3. mjestu klase 6 (23. u ukupnom poretku), i to samo sekundu i pol ispred Hrvatina i Kuzmića, koji su u klasi 8 osvojili 1. mjesto.
Prodan i Draženović su izvrsno startali, te nakon dva brzinca bili čak prvi u klasi i peti među automobilima na prednji pogon (od njih 27!). Međutim, onda su krenuli problemi: najprije je otkazala kontrolna tabla, potom se javljaju i problemi na ovjesu, ekipa je popravila auto, ali drugi dan dolaze novi problemi – ovaj put mjenjač otkazuje poslušnost i ne radi bez kuplunga.
Ekipa je uspješno otklonila i ovaj kvar, krenuli smo vrlo žestoko, auto je napokon radio kako treba, mi smo uhvatili ritam, ali sve do jednog dubokog, blatnjavog hakla koji nas je katapultirao u blato i snijeg. Tu ostajemo nepomični gotovo dvije minute sve dok nas skupina gledatelja nije izvukla te smo nastavili do cilja znajući da više ne možemo računati na bolji rezultat, već pokušati završiti rally bez novih poteškoća. Tako je i bilo, te na iduća dva brzinca iako je auto «slušao» mi nismo pretjerivali. Na zadnjem brzincu vrag nam opet nije dao mira te smo uhvatili dobar tempo sa početka natjecanja, ali sve do jedne šikane kad nam je na kočenju pobjegao stražnji kraj automobila i desnom stranom udaramo u šikanu – srećom bez većih oštećenja. Nastavljamo do cilja i završavamo ovo teško i naporno natjecanje. Rezultat je na kraju vrlo dobar i daje nam samopouzdanje da možemo i moramo parirati stranim vozačima. – izjavio je Viliam Prodan.
Hrvatin i Kuzmić probleme su osjetili već na tehničkom pregledu kad su vraćeni zbog neispravnih nosača sjedala. Zahvaljujući pomoći lokalnog automehaničara koji im je ustupio radionu, uspjeli su popraviti nosač i ipak su startali. Već prvi dan, nakon odvoženih pet brzinaca vidjeli su da mogu konkurirati stranim posadama.
Rally smo završili na 24. mjestu. Rezultat je to koji je iznenadio i nas same kao i sve iz naše ekipe. Došli smo neopterećeni rezultatom, a na kraju je ispalo i bolje od očekivanja. Auto je radio izvrsno i nakon 13 odvoženih brzinskih ispita dužine 150 km završili smo na 24. mjestu ukupnoga poretka, 12. mjestu među vozilima pogonjenima pogonom na dva kotača i 1. mjestu u svojoj klasi 8. U konkurenciji Mitropa Rally Cupa završili smo na 10. mjestu. Moram napomenuti da smo vrlo zadovoljni svojim prvim nastupom i puni samopouzdanja krećemo na 2. utrku, također u Austriju na Lavantall Rallye koji se vozi od 12 do 13. travnja – izjavio je Tomas Hrvatin.
Službene rezultate možete pronaći na sljedećem linku: https://results.omikronplus.si/live/rebenland2013/live.html
Tekst: M.Puž