Franciacorta donijela nove vrijedne bodove

Proteklog vikenda su  se na autodromu Franciacorta u Italiji održale treća i četvrta utrka iz kalendara Twingo Castrol Eurocup-a. Staza nedaleko Brescie tijekom dva dana pružila je svim zaljubljenicima u autosport obilje zabave i adrenalina na stazi i oko nje, a utrke američkog Nascara i Lotus kup samo su neke od njih. U Twingo kupu, dominacija braće Kramer ni ovog puta nije izostala. U prvoj utrci najviše postolje pripalo je mlađem bratu Alfredu Krameru (Lema Racing team), na drugo mjesto popeo se Tomaž Trček (Autosport Jazon) dok je na treću stepenicu stao Stefan Kramer (Lema Racing team). Od vozača iz Hrvatske natjecali su se Viktor Turina (AK Opatija motorsprot) i Riječanin Marko Ćoza (AK Rijeka). Viktor, koji tek od ove godine nastupa na službenim natjecanjima, subotnju će utrku posebno upamtiti.  Deveto mjesto u poretku vozača kupa donijelo mu je i titulu najboljeg debitanta i njegovo prvo postolje u kupu.

– Kvalifikacije u subotu su prošle solidno, odvezao sam 11. vrijeme, što je značilo da u obje utrke startam s te pozicije. Razlike u vremenima su bile jako male, prvih 9 vozača bilo je unutar sekunde zaostatka i znao sam da mogu brže. Prva utrka u nedjelju počela je loše. Nakon starta, zbog problema sa gasom gubio sam pozicije jednu za drugom. Srećom, taj se problem stabilizirao nakon par krugova i auto se ponašao onako kako sam htio. Tada su stvari krenule na bolje, počeo sam stizati ostale vozače i u nekoliko zanimljivih okršaja stigao sam do 9. mjesta, koje je značilo i najbolji plasman dosad na Euro Cup-u te osvajanje nagrade za najboljeg debitanta, ispričao je Turina.

Druga utrka je također bila zanimljiva: 20 minuta žestokih i korektnih bitki za 9. mjesto između Ćoze, Melchiora i Turine sa stalnim izmjenama u poretku. Nekoliko krugova prije kraja na stazu je izašao “Safety car” zbog izlijetanja jednog od natjecatelja, a u tom trenutku Turina se nalazio na 11. mjestu i ponestalo je vremena za daljnje napade. Utrka je na koncu i završila pod “Safety car-om”.

Slijedi duga pauza od puna dva mjeseca. Sljedeća utrka kupa zakazana je za prvi vikend u osmom mjesecu na našoj grobničkoj stazi.

Tekst: M.P.