Viliam Prodan / Zoran Raštegorac nastupili na 39° Rally Il Ciocco e Valle del Serchio

 

Prvi od šest rally natjecanja za talijansko rally prvenstvo, “39. Rally il Ciocco e Valle del Serchio”, održan je prošlog vikenda u okolici gradova Viareggio i Lucca, u talijanskoj Toskani. Zidine tih starih turističkih gradova bile su predivne kulise za osamdesetak talijanskih posada te jednu hrvatsku – mladog buzetskog automobilista Viliama Prodana, koji brani boje AK Opatija motorsporta i njegovog novog suvozača, iskusnog zagrepčanina Zorana Raštegorca.

Naime, nakon tri godine nastupanja u europskom Mitropa rally kupu, Viliam je zajedno sa svojom ekipom odlučio napraviti korak naprijed u svojoj karijeri te se posvetio nastupima u talijanskom nacionalnom prvenstvu koje slovi, uz WRC, kao jedno od najtežih.

U petak je na rasporedu bio ceremonijalni start na gradskoj plaži Viareggia nakon čega su posade odradile prvi brzinski ispit ulicama gradića Forte dei Marmi. U subotu ih je čekalo novih dvanaest ispita te u nedjelju još četiri. Nakon dominacije tijekom svih 17 brzinskih ispita, pobjedu su odnijeli Paolo Andreucci i Anna Andreussi u Peugeotu 208 R5, ispred posada G. Basso / L. Granai (Ford Fiesta R5) te A. Perico / M. Turati (Peugeot 208 R5)

Naši Viliam i Zoran odlično su se snašli u jakoj talijanskoj konkurenciji te su odlično parirali u subotnjem danu, dok su u nedjelju na 14. brzincu napravili sitnu grešku koja ih je koštala izljetanja sa staze te su bili primorani odustati od daljnjeg nastupa.

Viliam: – Prva ovogodišnja stanica prvenstva Italije je iza nas. Vožnjama i tempom koji smo zadali od samog starta smo jako zadovoljni, no sitna greška “koštala” nas je odustajanja, ali i to je sastavni dio ovog sporta. Konkurencija je zaista strašna, nešto što još do sada u svojoj karijeri nismo doživjeli no jako nam je drago zbog toga te se radujemo novim “borbama” sa brzim Talijanima već za dvadesetak dana na kultnom rallyju Sanremo.

Sljedeće natjecanje u kalendaru talijanskog prvenstva je 63. Rally Sanremo, koji se održava 06.-09.04.2016.

Foto: Uroš Modlic