Viliam Prodan u prvenstvu Italije

Nakon trogodišnjeg ciklusa u Mitropa rally kupu gdje je osvojio naslov pobjednika kupa 2013. godine te treće mjesto 2015. godine, buzetski automobilist koji brani boje Opatija motorsporta Viliam Prodan, odlučio je napraviti korak dalje u svojoj karijeri te se zajedno sa svojim timom odlučio zaključiti ciklus nastupa u tom renomiranom europskom kupu te se posvetiti nastupima kod zapadnih nam susjeda, Talijana. Talijansko prvenstvo nadaleko je poznato i priznato kao jedno od najtežih i najzahtjevnijih sustavnih rally natjecanja u svijetu te je sama Prodanova prijava u natjecanje veliki pothvat za hrvatski rally i autosport općenito.
Talijansko prvenstvo sastoji se od osam rally natjecanja od čega šest natjecanja na asfaltu i još dva na makadamu, a upravo su Prodan i njegova ekipa odlučili nastupiti isključivo na asfaltnoj podlozi u sklopu prvenstva koje talijani popularno nazivaju „Campionato Italiano asfalto“.
Prvi nastup Prodan će imat već ovog vikenda na rally-u „Il Ciocco“ u jednoj od najljepših regija u ovom dijelu svijeta, Toscani, gdje će po prvi puta na „borilište“ izaći sa novim suvozačem Zoranom Raštegorcem, popularnim Frikom koji će ove sezone sjediti na desnom sjedalu njihovog Peugeota 208 R2.
Uz „Ciocco“ rally, u kalendaru su im još i popularni rally „Sanremo“ početkom Travnja, jedan od najstarijih rally natjecanja na svijetu- „Targa Florio“ koja ove godine slavi stoti rođendan a vozi se u dalekom Palermu na Siciliji, zatim nama bliski rally „Apli Orientalli“ nedaleko Udina, rally „Roma Capitale“ u istoimenoj talijanskoj prijestolnici te završica sezone, rally „Due Valli“ u blizini Verone.
Osim prvenstva Italije, Prodan i „Frik“ prijavili su se i u jaki talijanski „Michelin rally cup“ koji se vozi u sklopu nacionalnog prvenstva, a pravo nastupa imaju isključivo automobili R2 FIA specifikacije.

Viliam: Već krajem prošle sezone počeli smo razmišljati o našoj rally budućnosti koja se nekako najviše bazirala upravo na Italiju, a nakon nekoliko dogovora i pregovora odluka je pala na njihovo prvenstvo te smo u skladu sa tim i išli u pripreme. Umjesto Zdravka na desnom sjedalu sjediti će iskusni Zoki Raštegorac ali mislim da tu neće bit problema jer je i Zoki baš poput Zdravka iskusni profesionalac u svom poslu. Od prvenstva ne znamo što očekivati jer je to za nas nešto potpuno novo te su nam natjecanja potpuna novina, osim rally-a „Alpi Orientali“ na kojem smo nastupili nekoliko puta. Prvi nastup nas čeka već ovoga vikenda na rally-u „Il Ciocco“ u Toscani gdje ćemo se nadamo se vrlo brzo aklimatizirati te ravnopravno parirati moćnim Talijanima.
Prva stanica je „Rally Il Ciocco“, 17 brzinskih ispita, 1 u Petak, 13 u Subotu i još 4 u Nedelju, držite nam fige i pratite na web stranici; www.rallylink.it.