Talijan Simone Faggioli ponovno je na tronu Buzetskih dana

Talijan Simone Faggioli ponovno je na tronu Buzetskih dana – Europskog prvenstva u brdskom automobilizmu! Nakon dvije održane bodovne vožnje, s ukupnim vremenom od 4:14,601 bio je brži od Čeha Miloša Beneša i sunarodnjaka Stefana Di Fulvia.

Posljednja utrka za Europsko prvenstvo na brdskim stazama, „37. Buzetski dani“ tradicionalno je u grad oktana privukla ponajbolje vozače Starog kontinenta. Buzetsko je brdo od Mosta do Peničići, dužine 5001 metar ugostilo čak 211 natjecatelja iz 12 europskih zemalja, a posebnu su pažnju plijenile atraktivne formule i prototipovi. Nakon dugog vremena najveći hratski automobilistički događaj sva je tri dana pratilo sunčano vrijeme, što je dodatno doprinijelo velikoj posjećenosti publike.

Iako smo pomalo priželjkivali da će već Buzet otrkriti pobjednika Prvenstva Hrvatske, ona je samo još dodatno povećala neizvjesnost, pa ćemo novog pobjednika dobiti tek na zadnjoj ovosezonskoj stanici „brdaša“, u Dubrovniku.

U kategoriji 1 slavio je Domagoj Pereković (AKK Zanatlija, Mitsubishi Lancer EVO IX) ispred buzetskog asa Viliama Prodana (AK Opatija motorsport, Škoda Fabia R5) i trećeplasiranog Dejana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica, Seat leon).

Trenutno vodeći u Prvenstvu Hrvatske u kategoriji 1, naš Delničan Bojan Juranić (AK Opatija motorsport, Renault Clio) završio je na petom mjesto generalke. Sa znatnom prednošću od 8 bodova ispred Perekovića i Niševića,  na posljednjoj ovosezonskoj utrci koja će se održati 6. i 7. listopada na brzoj stazi Komolac – Brgat nedaleko Dubrovnika, Juraniću će bit dovoljna nova tri boda koja bi ga dovela do rezultata karijere. Bio bi to šlag na torti nakon odlične sezone u kojoj je od samog starta nizao pobjede. Svoj debitantski nastup na brdskoj utrci pamtit će i njegov mlađi brat, Ivan Juranić (AK Opatija motorsport, Dacia Sandero) koji se probio na drugo mjesto klase 16. Nakon dvije bodovne vožnje trećeplasirani Marino Poropat (AK Istra Racing Team, Renault Clio Sport) imao je samo pet sekundi zaostatka što najbolje svjedoči o kakvoj je utrci bilo riječ.

Napeto je bilo i po klasama, pa smo dva dana naročito pratili borbe Dejana Kopajtića (AK Rijeka, Zastava Yugo) i Edija Kuharića (AK Opatija motorsport, Zastava Yugo). Iako u bitno slabije pripremljenom vozilu, subotnje treninge bio je brži Kuharić, srušio i prošlogodišnji Kopajtićev rekord. No, nedjeljna prva utrka Kopajtiću je donijela prednost od sitnih 8 desetinki sekunde. Na drugu, odlučujuću utrku obojica su krenuli „na sve ili ništa“, u borbi do zadnjeg atoma snage kad srce ne teži ničemu osim najvišem postolju, nažalost Kuharić je svoju vožnju završio u zaštitnoj ogradi. No, borbenost koju su pokazali upravo je ono što daje posebnu draž utrkama. Svaka čast dečki! A svoj nastup na Buzetskim danima prije cilje je završio i Marsel Katić (AK Opatija motorsport, VW Polo) koji je zbog tehničkog kvara morao odustati već u prvoj nedjeljnoj vožnji.

Zajedničkim snagama probili su se do treće pozicije u konkurenciji klubova.

 

Tekst: M.P.