Rally Saturnus 2013

10.-12.svibnja održan je 36. rally Saturnus koji se vozio u Ljubljani i okolici, a bodovao se za Europsko prvenstvo, Mitropa Rally Cup, Prvenstvo CEZ, Prvenstvo Slovenije i Prvenstvo Hrvatske. Nastupilo je 70 posada iz 7 zemalja, a boje AK Opatija motorsporta branile su čak tri posade: Viliam Prodan / Bojan Krota, Tomas Hrvatin / Damir Kuzmić i Davor Mihelić / Mateo Butorac. Rally je započeo u petak, u večernjim satima ceremonijalnim startom i superspecialom nadomak Stožica, koji je vozačima služio tek za zagrijavanje, a loše vrijeme nije spriječilo mnoge navijače da „potegnu“ do susjedne Slovenije podržati naše vozače. Subota je donijela kišu, a pred vozačima je bilo 6 vrlo zahtjevnih brzinskih ispita ukupne dužine oko 115 km. Na kraju dana u Prvenstvu Hrvatske Prodan je zauzeo izvrsno treće mjesto dok je Mihelić bio četvrti.
Do sada jedan od najtežih rally-a u Prvenstvu Hrvatske, iako se samo petak i subota bodovala za PH. Gotovo 120 km vrlo zahtjevnih brzinskih ispita po mokrom asfaltu bio je veoma težak zadatak. Došli smo do cilja, što nam je bilo najbitnije, ali smo se pritom teško prilagođavali uvjetima na cesti i nismo pokazali svoj maksimum. Ipak, uzevši u obzir sve zajedno jako smo zadovoljni rezultatom – izjavili su nam Mihelić i Butorac.
Hrvatin i Kuzmić su pak zbog kvara na Renault Cliu u subotu morali odustati.
Sitan kvar ali za nas koban. Uspjeli smo ga popraviti na brzincu i krenuti dalje, međutim u vremensku kontrolu smo kasnili više od 15 minuta i nažalost morali predati karton i podignuti bijelu zastavu. Šteta, jer smo u tom momentu zauzimali 4. mj. generalno u PH – kazao je Kuzmić. Ipak, odlučili su ne odustati i u nedjelju su ponovno krenuli po bodove u Mitropa rally cup-u. Naime, na utrkama za Europsko prvenstvo primjenjuje se takozvano Super rally pravilo, prema kojem posade koje prvi ili drugi dan odustanu mogu ponovno startati sljedećeg dana. Super rally pravilo, naime, vrijedi samo za posade koje odustanu zbog tehničkih kvarova ili zbog kašnjenja u vremensku kontrolu. Odluka se pokazala ispravnom jer su na kraju završili rally i plasirali se na drugo mjesto Mitropa cupa (klasa 8).
Zadnji dan se vozilo još 4 brzinska ispita, dužine 80-ak kilometara.
Na zadnjem brzincu smo probušili gumu i tu izgubili cca minut i pol, ali nebitnih minut i pol s obzirom da nismo mogli ni naprijed ni natrag u poretku jer su nam konkurenti bili ili podosta ispred ili podosta iza. Brzinci su bili jako zahtjevni i sretni smo rezultatom koji kaže da smo završili 11. u generalnom poretku i treći među automobilima na dva pogona u prvenstvu Slovenije, te drugi u Mitropa rally cup-u, što nam donosi podosta bodova i penjanje na ljestvici MRC-a. Uglavnom, jako smo zadovoljni nastupom na ovom zahtjevnom reliju i uskoro započinjemo s pripremama za rally Velenje koji je na rasporedu već za mjesec dana.- izjavio je Prodan.
Službene rezultate možete pogledati na sljedećem linku https://results.omikronplus.si/live/Saturnus2013/live.html
Tekst: M.Puž