Oktanski spektakl na padinama Učke – Održano 4. izdanje utrke Inter cars Učka 2017.

Veprinac – Legendarna staza na Učki oduševila je 119 natjecatelja na 4. izdanju utrke Inter cars Učka 2017. iz kalendara Formule driver koja se tijekom prošlog vikenda održavala u Veprincu. Brzi automobili, atraktivne vožnje te odlična organizacija od strane entuzijasta iz AK Opatija Motorsport bili su odličan mamac za brojnu publiku koja je nedjelju odlučila provesti na obroncima Učke te uživati u jutarnjem treningu i trima bodovnim vožnjama. U HAKS kupu prvo mjesto zauzeo je aktualni prvak Formula Drivera Dragan Gajić (Opel Corsa) ispred velikog rivala Ivana Juranića, člana AKK Petar Klepac (Renault 5) dok je treće mjesto osvojio Donald Milokanović (Zastava 750) iz AK Skok racing.

Učka je divna staza, ali i jako zahtjevna za vozače što se vidi i po broju prekida zbog izlijetanja vozila. Konkurenti su me možda već otpisali, poslije Buzeta, jer mi nije išlo, ali malo tko zna s kakvim problemima sam se tad borio na stazi, nakon čega bi mnogi odustali. S ekipom smo probleme riješili i na Učku se vratili spremniji, kao što sam najavio u Buzetu. Moj rezultat na Učki je možda pokazatelj da imam ozbiljnu namjeru braniti titulu. S vožnjama sam zadovoljan, a  u sve tri vožnje uspio sam odvesti najbolje vrijeme. Čičko i Donald su uvijek jaki konkurenti, a nije me iznenadio ni Juranić sa svojim odličnim vožnjama, jer je pokazao talent već na Grobniku s tim autom. Za mene uspješan dan na dobro organiziranoj trci. Vidimo se u Ogulinu, kazao nam je pobjednik jučerašnje utrke, Dragan Gajić.

U klasi 1 slavio je Igor Kocijančić (AK Skok Racing), klasu 2 osvojila je Jurdana Aleksandra (AK RI Autosport) dok je Nino Andrejević (AK Opatija) bio najuspješniji u klasi 3. Manuel Kodelja (AK Buzet Autosport) imao je najbolje vrijeme u klasi 4, Dragan Gajić (MSC St. Veit) u klasi 5 , Donald Milokanović (AK Skok Racing) u klasi 6 i Dejan Kopajtić (Zastava Yugo) u klasi 7 .

Osvojiti prvo mjesto u klasi 2 na jednoj od najdražih mi brdskih staza i među iskusnim dečkima, definitivno nije bilo u planu kada sam ujutro kretala prema Učki. Ove godine sam prešla iz klase 1 u klasu 2, s puno jačim i bržim autom pa se još uvijek privikavam na njega i učim sve one “male tajne” kojima se grabe sekunde i ostvaruju rezultati. Nadala sam se što boljem plasmanu, nastojala biti sve brža, a onda su kiša i malo sreće promiješali karte, i ja sam uzela ono što mi se u tom trenutku ponudilo. Tek što sam stigla do cilja počele su stizati poruke da imam prvo mjesto u klasi. S nevjericom sam gledala ukupna vremena, a kad sam se spustila u box počela su čestitanja sa svih strana. Nakon proglašenja, fešta se nastavila s ekipom trkača, mojim dragim dečkima, koji su mi na kraju na samo njima svojstven način začinili ovaj zanimljiv dan. Plavi lavić se još jednom pokazao na visini zadatka s osvojenim prvim te trećim mjestom mog suvozača Marina Petrića. Nadam se da sam time ostatku klase pokazala da u budućnosti moraju malo i na mene računati te da ću im uvijek nastojati pokupiti sto god oni ispuste. Nakon ove utrke, s nestrpljenjem čekam nastavak sezone, ali i iduće izdanje utrke na Učki gdje je uvijek zadovoljstvo biti, ponekad kao fotograf, a sada i kao vozač. Odlična utrka, odlična atmosfera i organizacija na legendarnoj stazi. Sve u svemu, jedan od onih dana kada se stvari poslože na najneobičniji način, a uz hrpu emocija stvore sjećanja za pamćenje do kraja života, ispričala nam je Aleksandra Jurdana.

Klupska pobjeda pripala je ekipi iz AK Buzet autosport, drugo mjesto pripalo je AK Skok Racing, a treće AK Opatija. U promo vožnjama najuspješniji je bio Christian Da Ross koji je ujedno i napravio najbrže vrijeme dana te je nagrađen posebnom nagradom ‘Memorijal Filip Spevec’ dok je Ivan Juranić bio najuspješniji junior.

Što se tiče organizacije bila je vrhunska. Staza je postavljena jako dobro na jako dobroj brdskoj cesti koja ima dosta zahtjevnih i brzih dijelova. Vrijeme je bilo zanimljivo, neočekivana kiša u drugoj vožnji nas je svih iznenadila što me malo zabrinulo jer nikada prije nisam vozio utrke po mokrim uvjetima, ali na kraju je sve dobro završilo. Druga utrka po redu u sezoni, ali i meni u životu s pravim trkaćim autom pripremljenim za tu disciplinu. Cilj mi je ovu sezonu upoznati auto, priviknuti se, ali rezultati su iznad svih očekivanja. Radujem se sljedećoj utrci gdje ću stisnuti gas još više i pokušati uhvatiti vodećeg Gajića, izjavio nam je nakon utrke najbrži junior, Ivan Juranić.

Značaj ove manifestacije prepoznali su i brojni sponzori, dok je Robert Antončić direktor tvrtke Inter cars istaknuo da se na support njegove tvrtke može računati i na svim budućim izdanjima – ‘obzirom da se njihova tvrtka povezuje s najboljima. Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije prilikom svečanog otvorenja čestitao je organizatorima na izvrsnoj realizaciji ove manifestacije.

Velika zahvala organizatorima iz AK Opatija Motorsport koji su po četvrti put organizirali i realizirali vrlo uspješnu manifestaciju koju dodatnim angažmanom nadograđuje iz godine u godinu i čini ju vrlo interesantnom i sve popularnijom. Ove posljednje tvrdnje daju se iščitavati iz sve većeg broja sudionika, ali i poklonika auto sporta koji posjećuju i podržavaju manifestaciju. Također, vidljivo je da iz godine u godinu ekipa AK Opatija Motorsport podiže ljestvicu u organizaciji, što iziskuje dodatni napor za sve uključene u ovaj projekt, ali rezultat je vidljiv. Nadam se da će tako ostati i ubuduće te da ćemo uživati i sudjelovati u narednim izdanjima, kazao nam je Fernando Kirigin, uz opasku da se veseli narednom izdanju ove utrke.

Ovogodišnje izdanje obilježio je i značajan medijski iskorak koji je kulminirao jednosatnim prijenosom uživo koji se mogao gledati na Kreator TV-u, ali i prvim live streamom preko kojeg se mogla pratiti uživo situacija na startu i na djelu staze. Atraktivne scene, zanimljivi sugovornici i profesionalna ekipa Kreator TV-a te izniman support ekipe iz tvrtke 3t cable bili su uspješna kombinacija za sat i pol live prijenosa s Veprinca.

Izuzetno mi je drago da smo uspjeli realizirati ovaj prijenos i da je slika uživo s Veprinca obišla cijelu Hrvatsku. Kroz sat i pol prijenosa uz pomoć nekoliko sukomentatora nadam se da smo uspjeli približiti ovaj sport široj publici te predstaviti vozače i njihove timove i iz prve ruke pojasniti što se sve događa na stazi i oko nje, rekao nam je Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport uz opasku da će u  25. srpnja u 15:30 sati Kreator TV emitirati reprizu live prijenosa dok će detaljnu reportažu o utrci, s izjavama aktera i pregledom svih rezultata emitirati u srijedu, 26. srpnja u 20 sati dok će reprize biti prikazane 27. srpnja u 17:15 sati te 28. srpnja u 15 sati.

Osim sportskog segmenta značajan je i turistički potencijal ove utrke koja je dobrano ‘pojačala’ ovogodišnju turističku statistiku, a mnogobrojni sudionici i njihova pratnja boravili su na našem području puna tri dana. Prema riječima organizatora brojne zahvale za organizaciju i smještaj dolaze tijekom cijelog dana s napomenom da se obavezno druže i sljedeće godine.

Što reći na kraju organizacije i realizacije ove utrke, osim da smo dali i zadnji atom snage da bi sve kockice posložile te da bi sve funkcioniralo kako treba. Posebno samo zadovoljni što nas je publika ponovo podržala u velikom broju, a medijski interes ponovo je bio veći od očekivanoga. Tako se duž staze uz televizijske kamere moglo vidjeti i mnoštvo teleobjektiva koji su predano pratili što se sve zbiva na stazi i oko nje, dok smo putem live strema omogućili dodatnu promociju utrke. Osim kiše koja nam je poremetila satnicu, ostalo je prošlo prema našim očekivanjima. Ovim putem uputio bih i posebnu zahvalu svima koji su nam na bilo koji način pomogli da bi utrku realizirali uspješno, dodao je Igor Puž po završetku utrke.

– Veliki medijski interes, ali i sami značaj ove manifestacije prepoznali su brojni sponzori i pokrovitelji utrke, a mi od srca zahvaljujemo tvrtki Inter cars, Gradu Opatiji, Thalassotherapii Opatija, tvrtki Rona trade d.o.o., Emil Frey Auto centru, Turističkoj zajednici grada Opatije, Automehanici Butorac, Experience shopu, IP studiu, Automatic servisu, Puž autu, EM Soft sistemima, Sekundar uslugama, zaštitarskoj kući Klemm, tvrtki 3t Cable te medijskim pokroviteljima Kreator TV-u, Novom listu, portalu PodUckun.net i Pomorskom radiju Bakar, istaknuo je Igor Puž.

Prema riječima mnogobrojnih gledatelja, mještana i sudionika organizatori imaju razloga za zadovoljstvo s obzirom na to da su unatoč zahtjevnoj organizaciji, realizirali značajan sportski event s turističkim potencijalom koji je sve više prepoznat i izvan granica Hrvatske.