Održan 5. jubilarni oktanski spektakl na obroncima Učke

Brzi automobili, atraktivne vožnje te odlična organizacija od strane entuzijasta iz AK Opatija Motorsport ponovo su bili odličan mamac za brojnu publiku koja je nedjelju odlučila provesti na obroncima Učke te uživati u jutarnjem treningu i dvije bodovne vožnje unatoč činjenici da se igralo finale Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se je moglo pratiti u parku vozača na dvije velike televizije u samom centru mjesta.

Veprinac – Nikad zahtjevnija organizacija, rekordni broj natjecatelja, ali i popratni program u jednom od najvažnijih sportskih dana novije Hrvatske povijesti dočekala je prošle nedjelje ekipu AK Opatija motorsport na jubilarnom, 5. izdanju utrke  Inter cars Učka 2018.

Legendarna staza na Učki oduševila je 167 vozačica i vozača iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su okušali svoje vozačke vještine po doista različitim vremenskim uvjetima, jer su dva obilnija pljuska oprali prvi dio staze duge 3000 metara dok je drugi bio u potpunosti suh.  Brzi automobili, atraktivne vožnje te odlična organizacija od strane entuzijasta iz AK Opatija Motorsport ponovo su bili odličan mamac za brojnu publiku koja je nedjelju odlučila provesti na obroncima Učke te uživati u jutarnjem treningu i dvije bodovne vožnje unatoč činjenici da se igralo finale Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se je moglo pratiti u parku vozača na dvije velike televizije u samom centru mjesta.

U HAKS Kupu najbrži je bio Vjekoslav Čičko (AK Buzet autosport, Fiat 500), drugo mjesto osvojio je Edi Kuharić (AK Opatija motorsport, Zastava Yugo), a treće Donald Milokanović (AK Skok Racing, Zastava 750). U klasi 1 slavio je Igor Kocijančić (AK Skok racing, Opel Corsa), Maurizio Cvitić slavio je u klasi 2 (AK Istra racing team, Renault Clio Sport), Patrik Ruzzier bio je najbrži u klasi 3 (AMD Zvezda Ljubljana, Fiat Cinquecento) dok je u klasi 4 slavio Ivan Jaranović (AK RI Autosport, VW Golf). Goran Sruk (AK Dubrava, Renault Clio RS) bio je najbrži u klasi 5, Domagoj Belinić u klasi 6 (AK Pula Rovinj, Renault 5 GT Turbo), Vjekoslav Čičko u klasi 7 (AK Buzet autosport, Fiat 500), Edi Kuharić u klasi 8 (AK Opatija motorsport, Zastava Yugo) te Marino Poropat u klasi 9 (AK Istra racing team, Renault Clio Sport). Najbrža vozačica bila je Aleksandra Jurdana (AK RI Autosport, Peugeot 208 RC), a najbrži  junior Matija Brkljačić (AMK NO Traction, Honda Civic), koji je ujedno dobitnik posebne nagrade organizatora “Memorijal Filip Spevec” u spomen na prerano preminulog prijatelja koji je bio uz organizatore od samoga početka organizacije FD Učka. Enrico de Martin (Radical SR 4) osvojio je  posebnu nagradu organizatora, dok su se iza njega smjestili Nicola Muzio (Renault 5 GT Turbo) te Pierluigi Dottor (Peugeot 106).

Utrku, čiji je početak bio pomaknut za pola sata ranije, otvorio je predsjednik Gradskog vijeća grada Opatije Robert Kurelić koji je pohvalio trud i angažman organizatora koji svojim volonterskim angažmanom organiziraju ovu utrku.

– Svim natjecateljima želim puno sreće i uspjeha te da da sigurno odvoze utrku, dodao je Kurelić na kraju obraćanja.

Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije prilikom svečanog otvorenja čestitao je organizatorima na izvrsnoj realizaciji ove manifestacije.

– Velika zahvala organizatorima iz AK Opatija Motorsport koji su po peti put organizirali i realizirali vrlo uspješnu manifestaciju koju dodatnim angažmanom nadograđuje iz godine u godinu i čini ju vrlo interesantnom i sve popularnijom. Ove posljednje tvrdnje daju se iščitavati iz sve većeg broja sudionika, ali i poklonika auto sporta koji posjećuju i podržavaju manifestaciju. Također, vidljivo je da iz godine u godinu ekipa AK Opatija Motorsport podiže ljestvicu u organizaciji, što iziskuje dodatni napor za sve uključene u ovaj projekt, ali rezultat je vidljiv. Nadam se da će tako ostati i ubuduće te da ćemo uživati i sudjelovati u narednim izdanjima, kazao nam je Kirigin, uz opasku da se veseli narednom izdanju ove utrke.

Ovogodišnje izdanje obilježio je i značajan medijski iskorak koji je kulminirao prijenosom uživo koji se mogao gledati na TV Istri i Kreator TV-u, ali i live streamom s pet kamera preko kojih se mogla pratiti uživo situacija na startu i na djelu staze. Atraktivne scene, zanimljivi sugovornici i profesionalna ekipa Kreator TV-a te izniman support ekipe iz tvrtke 3t cable bili su uspješna kombinacija za sat i pol live prijenosa s Veprinca.

– Izuzetno mi je drago da smo uspjeli realizirati ovaj prijenos i da je slika uživo s Veprinca obišla cijelu Hrvatsku. Kroz sat i pol prijenosa uz pomoć nekoliko sukomentatora nadam se da smo uspjeli približiti ovaj sport široj publici te predstaviti vozače i njihove timove i iz prve ruke pojasniti što se sve događa na stazi i oko nje, rekao nam je Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport.

Osim sportskog segmenta značajan je i turistički potencijal ove utrke koja je dobrano ‘pojačala’ ovogodišnju turističku statistiku, a mnogobrojni sudionici i njihova pratnja boravili su na našem području puna tri dana. Prema riječima organizatora brojne zahvale za organizaciju i smještaj dolaze tijekom cijelog dana s napomenom da se obavezno druže i sljedeće godine.

Ovogodišnje izdanje donijelo je i nove probleme s kojima su se organizatori suočili, a prvenstveno se odnosi na smještajne kapacitete u samom mjestu, pogotovo kada se uzme u obzir da na jedan trkaći automobil dolazi i jedna prikolica te vozilo za vuču.

– Što reći na kraju organizacije i realizacije ove utrke, osim da smo dali i zadnji atom snage da bi sve kockice posložile te da bi sve funkcioniralo kako treba. Posebno smo zadovoljni što nas je publika ponovo podržala u velikom broju, a medijski interes ponovo je bio veći od očekivanoga. Tako se duž staze uz televizijske kamere moglo vidjeti i mnoštvo teleobjektiva koji su predano pratili što se sve zbiva na stazi i oko nje, dok smo putem live strema omogućili dodatnu promociju utrke. Osim kiše koja nam je poremetila satnicu, ostalo je prošlo prema našim očekivanjima. Ovim putem uputio bih i posebnu zahvalu svima koji su nam na bilo koji način pomogli da bi utrku realizirali uspješno, dodao je Igor Puž po završetku utrke apostrofirajući činjenicu da je logistički i prostorno bilo pravo umijeće posložiti sve natjecatelje u Veprincu.

– Od srca zahvaljujemo tvrtki Inter cars, Gradu Opatiji, Automehanici Butorac, Auto Kras Istri, Thalassotherapiji Opatija, Experience shopu, IP studiu, Automatic servisu, Puž autu, auto kući Hyundai Afro, EM Soft sistemima, Sekundar uslugama, zaštitarskoj kući Klemm, tvrtkama 3t Cable, Came, UBER, Kamgrad, Banjole Assistance System, Neoprom, obrtu Juranić iz Delnica te medijskim pokroviteljima TV Istri, Kreator TV-u, Novom listu, portalima PodUckun.net i torpedo.media i Pomorskom radiju Bakar, istaknuo je Igor Puž uz posebnu zahvalu svim sumještanima koji su ustupili svoje parcele, dvorišta i okućnice da bi uopće mogli smjestili sve natjecatelje.

Prema riječima mnogobrojnih gledatelja, mještana i sudionika organizatori imaju razloga za zadovoljstvo s obzirom na to da su unatoč zahtjevnoj organizaciji, realizirali značajan sportski event s turističkim potencijalom koji je sve više prepoznat i izvan granica Hrvatske.

Kratku reportažu s 5. Inter Cars Učka 2018 pogledajte OVDJE.