Hrvatini u “top ten” na 3. Rebenland rallyju

Proteklog vikenda održan je 3. Rebenland rally – natjecanje koje se bodovalo za austrijsko državno prvenstvo i Mitropa rally kup. Nakon dvodnevne borbe pobjeda je pripala austrijskoj posadi R.Baumschlager / T.Zeltner u Škodi Fabiji S2000 dok su se naši predstavnici Tomas i Petra Hrvatin u Renault Cliu plasirali na visoko deseto mjesto!

Iza nas je prva stanica Mitropa rally kupa. Rally Rebenland vozio se u okolici gradića Leutschach, nedaleko austrijsko-slovenske granice. 61 posada iz Austrije i susjednih zemalja odmjerila je snage na ukupno 14 zahtjevnih brzinskih ispita voženih po uskim i zavojitim cestama Štajerske. Već od samog starta vodila se oštra borba između aktualnog prvaka Austrije Raimunda Baumschlagera u Škodi Fabiji S2000 i Gerwalda Grossinga u Ford Fiesti R5. Nakon teškog izlijetanja vodećeg Grossinga, Baumschlager preuzima vodstvo dva brzinska ispita prije kraja utrke. Drugo mjesto, sa više od dvije minute zaostatka, zauzela je njemačka posada Koßler / Hofmann u Subaru Imprezi R4 dok se na treće mjesto u Škodi Fabiji S2000 plasirala posada Saibel / Mayerhofer.
Najveće iznenađenje rallya priredila je posada AK Opatija motorsporta Tomas Hrvatin i Petra Perčić Hrvatin u Renault Cliu. Visokim 10. mjestom u generalnom poretku i pobjedom u klasi RC4 pokazali su da se mogu nositi sa puno bržim automobilima i najavili veliku borbu za vrh Mitropa Rally Cup-a. – Nakon otkazivanja rallyja Kumrovec odlučili smo ponovo nastupiti u Mitropa Rally Cup-u. Rally Rebenland mi je osobno jedna od najboljih utrka na kojima sam nastupio. Na start sam krenuo s nekoliko upitnika iznad glave ali dovoljno miran i željan dobrog rezultata. Novi, potpuno serijski motor u Cliu, od ove sezone i novi suvozač, a bio sam i jedan od rijetkih na mekanim gumama – sve to su bile stvari koje su trebale profunkcionirati. Krenuli smo u utrku potpuno opušteno te do kraja dana nismo ni pratili rezultate. Tek smo u park fermeu pogledali rezultate te vidjeli da smo prvi dan natjecanja završili na 15. mjestu ukupnog poretka uz veliko iznenađenje i veselje. U drugi dan ulazimo s nekoliko top 20 rezultata i nadamo se da ćemo među prvih 20 ostati i do kraja rallya. Popodnevni brzinci činili su polovicu rallyja i bolje su nam odgovarali od jutarnjih. Uske ceste na okolnim brdima bile su prekrivene pijeskom i kamenjem što je nažalost velik broj posada koštalo izlijetanja. Nastavili smo bez kalkulacije i malo agresivnije što je na kraju rezultiralo desetim mjestom ukupnog poretka – izjavio je Hrvatin.

Nažalost, ovog puta sreća nije poslužila našu drugu posadu. Viliam Prodan i Zdravko Draženović u novom Renault Clio R3 zbog tehničkog kvara morali su odustati već na drugom brzincu. – Naša ekspedicija na Rebenland rallyju u Austriji trajala je svega petnaestak kilometara. Na prvi brzinac ušli smo dosta nervozno s obzirom na novi auto te prve službene kilometre u njemu. No, vrlo brzo smo se “sprijateljili” te shvatili da su pred nama dobre jurnjave i dobar rezultat. Nažalost, već na polovici drugog brzinca, auto nam se ugasio i tu smo shvatili da je našem nastupu kraj. Nimalo nismo zadovoljni, ali nažalost na tehnički kvar nitko nije mogao utjecati. Kvarovi su sastavni dio ovog sporta ali nadamo da će nas u idućim nastupima sreća ipak malo više pomaziti. Ovim putem čestitam našim prijateljima i kolegama Tomasu Hrvatinu i njegovoj životnoj družici i suvozačici Petri na
izvanrednom rezultatu i plasmanu u „top ten“ sa startnim brojem 62 što je jedno od najvećih iznenađenja rallyja. No, tko poznaje Tomasa zna da to i nije neko iznenađenje već dokaz njegove kvalitete i vozačkih sposobnosti – izjavio je Prodan.