Ekipa Opatija motorsporta po četvrti put za redom osvojila Rally Opatiju

V. Prodan / Z. Raštegorac, Škoda Fabia R5 (Foto: Uroš Modlic)

Prošlog vikenda održan je 27. Rally Opatija, na kojem su u konkurenciji od 93 posade vozači AK Opatija motorsporta četvrtu godinu za redom osvojili čak tri prva mjesta u klasama te prvo mjesto u konkurenciji klubova. Rally u organizaciji Autokluba Opatija, uz suport AK “Rijeka”, AK “INA Millennium” te AK “Delta Sport”, završio je pobjedom slovenske posade Rok Turk / Blanka Kacin (OPV Sport) u Peugeotu 208 R5. Nakon 102 km jurnjave brzinskim ispitima, sa 11 sekundi zaostatka, na drugo mjesto stali su Viliam Prodan (AK Opatija motorsport) / Zoran Raštegorac (AKK Zanatlija) u Škodi Fabiji R5. Treće mjesto pripalo je Mađarima Antal Kovacs / Grego Istovics (Speed Rally Team) u Ford Fiesti R5.

 

– Od teškog izlijetanja na prošlogodišnjem izdanju Croatia rallyja prošlo je 222 dana, a upravo smo tada posljednji put sjedili u natjecateljskom automobilu. Za ovu rally sezonu, nažalost nemamo plan, ali za Opatiju smo znali da nastupamo i da ne želimo biti samo sudionici već da želimo u napad na najviše postolje bez obzira na višemjesečnu odsutnost. Tako je i bilo. Od prvog do zadnjeg brzinskog ispita bila je velika borba i na kraju smo zauzeli drugo mjesto u generalnom poretku. Kišna “Učka” koštala nas je možda i prvog mjesta, ali za nas je i drugo mjesto ravno pobjedi! Po prvi puta smo bili za volanom Škode koja se pokazala odličnim izborom. Nakon 222 dana valjda je bilo i pošteno da završimo u stilu – drugi, rekao je Viliam Prodan.

Tomas Hrvatin / Marko Stiperski, Renault Clio RS

Odličnim vožnjama i jednako takvim rezultatom može se pohvaliti i riječko – zagrebački dvojac Tomas Hrvatin / Marko Stiperski koji su se u svom Renault Cliu RS plasirali na 24. mjesto međunarodnog poretka i treće mjesto “generalke” za Prvenstvo Hrvatske. – Opatija je naš domaći rally i zato mi je posebno drag, međutim ima tu brzinaca koji meni kao vozaču ne odgovaraju.
Ovogodišnji rally je moj, do sada, najbolje odvožen – konstantno, brzo i bez problema što je bilo dovoljno za pobjedu u klasi i treće mjesto ukupnog pretka PH. Veliki broj automobila i velika konkurencija koje imamo na “Opatiji” vesele kako nas vozače, tako i gledatelje, rezimirao je Tomas koji će već za dva tjedna put Velenja.

Igor Puž / Tihomir Pašić, MG ZR 100

Prvo mjesto klase 4 za Prvenstvo Hrvatske uvjerljivo su osvojili Igor Puž i Tihomir Pašić. U iznajmljenom automobilu MG ZR 100, uz suport slovenskog Mrak Racing Teama, bili su više od 4 minute ispred konkurencije iz klase. – Rally Opatija je iza nas i zaista smo jako uživali. Za vozača kao što sam ja, koji tek jednom ili dvaput godišnje vozi, ovo je bio jako težak rally. Cilj nam je bio završiti ga bez ogrebotine na našem ljubimcu, a to smo i uspjeli. Iako nismo bili na nivou na kojem se taj auto može voziti, ipak smo odnijeli pobjedu u klasi, pa našoj sreći nije bilo kraja. Atmosfera je bila vrhunska, a ekipa iz kluba četvrtu godinu za redom odnijela je pobjedu u klupskoj konkurenciji. To nam je najveća nagrada, izjavio je Igor Puž.

 

Ekipa AK Opatija motorsporta

No, nije sve bilo tako blistavo i sjajno. Mateo Butorac i Luka Raštegorac u svom Citroenu C2R2 Max krenuli su odlično i držali se oko 30. mjesta u ukupnom poretku. Ipak, tehnički kvar zbog kojeg su bili prisiljeni stati na 7. brzinskom ispitu “koštao” ih je više od 20 minuta, pa su upisali rezultat na posljednje mjesto poretka. – Prisjetili smo se ne tako daleke mladosti i završili rally kao i osnovnu školu – jedva sa dovoljnim, našalio se Mateo. – Ali zato imamo peticu iz zalaganja i ne odustajanja. Tvrdoglavost je odradila svoj posao i 22 minute nam je trebalo na brzincu “Boljun” da pronađemo kvar i popravimo ga te su time sve šanse za bolji rezultat propale, ali ostavile priliku uloviti neki bod u Prvenstvu. Ekipa u boksu i izvan njega je dala sve od sebe da bi završili rally i hvala im na tome, rezimirao je Butorac. Šaljiv kakav je, pohvalio se prvim mjestom klase DNF i zadnjim mjestom generalke, ali i najavio svoj dolazak na Delta rally koji se za mjesec dana održava u okolici Zagreba. Nadamo se da će im tamo sreća ipak biti malo više naklonjena.

Najmanje sreće bilo je za posadu Marsel Katić / Denis Rubinić (VW Polo) koji su nažalost odustali zbog tehničkog kvara na vozilu već nakon prvog brzinskog ispita. Odustajanja su neizostavni dio ovog sporta i zbog njih je kasnije i okus pobjede puno slađi, a novu priliku za to imati će za tri tjedna na zagrebačkoj Delti.

Rezultate s natjecanja možete pogledati OVDJE.

Tekst: M. Puž