Četiri prva mjesta za AK Opatija motorsport @ 24. Rally Opatija 2015

Prva mjesta u klasama dva, tri i četiri te prvo mjesto među klubovima za Prvenstvo Hrvatske, rezultat je kojeg su naši vozači ostvarili pohodom na rally Opatija koji je proteklog vikenda održan na obroncima Ćićarije. Dodamo li tome i drugo mjesto Mitropa rally kupa, možemo reći da su vozači osvojili gotovo sve što se osvojit dalo. Na startu se pojavilo 49 posada, koje su u dva dana prošle itinerer dug 357 km, u sklopu kojeg je voženo osam brzinskih ispita ukupne duljine 110 km.
Prvu etapu rallyja obilježila je kiša, klizava cesta te usprkos hladnoći, mnoštvo publike uz stazu. Nakon dva brzinska ispita
najbolje vrijeme ostvarila je posada Juraj Šebalj i Toni Klinc (AKK Sveta Nedelja), drugo mjesto pripalo je posadi Turk / Kacin (OPV Šport), treće Szilagyi / Csanyi (AK Delta Sport) dok su se na četvrto mjesto u ukupnom poretku plasirali naši Viliam Prodan i Zdravko Draženović u Peugeotu 208 R2.
Subotnje jutro svanulo je nešto vedrije, cesta se donekle prosušila, a posade su ubrzale tempo. Iako je posada Šebalj – Klinc do zadnjeg brzinca držala prvo mjesto, mađarska posada Krisztian Hideg – Istvan Kerek postepeno se približavala prvom mjestu te na kraju, na zadnjem brzincu odnijela pobjedu. Drugo mjesto osvojila je posada Juraj Šebalj – Toni Klinc, a treće mjesto posada Rok Turk – Blanka Kacin.
– Pripremali smo se za opatijski rally i odradili smo to čak i bolje od planiranog. Plasman u top pet generalke i drugo mjesto u Mitropi itekako su razlozi za zadovoljstvo. Oba brzinca u petak odvozili smo savršeno, oba na trećem mjestu generalke, ali na kraju dana ipak na četvrtom mjestu i u vodstvu u Mitropi. Subotu se nešto razvedrilo, kiša je stala, prvi lauf bio je još mokar ali tempo jako dobar što nas je dovelo na treće mjesto u ukupnom poretku natjecanja te i dalje vodstvo u Mitropi! Za drugi lauf promjenili smo gume, staze su se osušile, tempo je i dalje bio savršen bez ikakve pogreške što nas je na kraju dovelo do petog mjesta u ukupnom poretku te na drugo mjesto u Mitropa kupu s obzirom da su nas po suhim uvjetima prestigle dvije posade u znatno jačim automobilima – kasniji pobjednik Mađar Kristian Hideg te Slovenac Aleks Humar koji nas je prestigao na pretposljednjem brzincu u dosta jačem Renault Cliu R3 te tako odnio pobjedu u Mitropa kupu. Na kraju možemo reći da smo jako zadovoljni svojim nastupom, vrlo dobro pripremljeni za sve uvjete koji su bili pred nama, izjavio je Viliam Prodan.
Marsel Katić i Denis Rubinić konačno su, nakon prošlogodišnjeg razbijanja (upravo na opatijskom rallyju) sjeli u svoj VW Polo. Iako Polo još nije dovršen, pokazali su da zapravo moraju poraditi još samo na dizajnu i uljepšavanju njihovog ljubimca, jer su prvim mjestom u klasi četiri potvrdili da će i ove sezone ciljati na najviše postolje tzv. “male” klase.
Nešto manje sreće imali su Tomas i Petra Hrvatin u Renault Clio. Iako su krenuli brzim tempom te su prvu etapu završili na izvrsnom sedmom mjestu generalke, drugi dan pratili su ih tehnički problemi na autu, zbog kojih su gubili dragocjene minute koje su ih udaljile od pozicija na koje su nas navikli, ali na kraju prvo mjesto klase dva i nije tako loš rezultat. Ali razloga za slavlje nisu imali Davor Mihelić i Mateo Butorac jer su zbog puknuća nosača motora, na Citroenu C2R2, morali odustati na trećem brzincu.
Slijedi nam pauza od gotovo mjesec dana u kojoj ćemo se nastojat što bolje pripremit za nadolazeći Saturnus rally koji će se održati u slovenskom Velenju krajem svibnja. Do tada…. sportski pozdrav!
Tekst/foto: Martina P.