Casentino za pamćenje

Peta ovogodišnja stanica Mitropa Rally kupa, prestižni Rally del Casentino u srcu Toscane, jedne od najljepših regija u Europi je iza nas.
Toscana nudi sve što čovjeku treba za kvalitetan odmor i provod, uz vrhunske kulinarske delicije lokalnih restorana i hotela. A Rally Casentino? To je savršenstvo…
U početku smo bili zadivljeni listom prijava i konkurencijom na kakvu se naši vozači još uvijek privikavaju, a onda smo se još više iznenadili razinom organizacije, brigom o vozačima i gledateljima, popratnim događanjima koja su se održavala četiri dana zaredom. Teško je riječima opisati gostoprimstvo na koje smo naišli, posebice od strane Droandi Rally Team-a, a svakako bi to trebalo poslužiti kao primjer organizacije vrhunskog natjecanja. U četvrtak navečer organizirano je druženje i večera za sve posade i članove ekipe na glavnom trgu, predstava lokalnog folklora te prezentacija rally-a na velikom video zidu. Zaista pohvalno i jedinstveno u dosadašnjem dijelu sezone. U petak je uslijedio tehnički pregled, verifikacija dokumenata te shakedown, a navečer svečani start u samom centru Bibbiene, kojeg je bez lažnog pretjerivanja ispratilo nekoliko tisuća ljudi i izgledalo je zaista fascinantno.
U subotu se vozilo osam brzinskih ispita ukupne dužine od 137 km, na pet različitih lokacija, a pobjeda je pripala domaćoj posadi M. Sossella i W. Nicola u Ford Fiesti 1,6 WRC, koji su dominirali već od prvog brzinca i na kraju za samo 12 sekundi su bili brži od posade C. Fontana / N. Arena u Ford Focusu WRC, dok je treće mjesto pripalo R.Cresci / F.Ciabatti u Citroenu C4 WRC. V. Prodan i Z. Draženović završili su na 37. mjestu ukupnog poretka od ukupno 76 natjecatelja, koliko ih je došlo do cilja u subotu, kasno navečer. U Mitropa rally cup-u, osvojili su drugo mjesto među automobilima na dva pogona i peto mjesto ukupno te time malo ublažili razočaranje zbog odustajanja Tomasa Hrvatina i Damira Kuzmića na startu četvrtog brzinca.
– Casentino je iza nas, rally iz snova, rally koji nudi sve što treba jednom automobilistu, pa i više od toga. Brzinci su tipični talijanski, brzi, zavojiti, na grubom asfaltu, fantazija za pravu jurnjavu. Rally se bodovao za Mitropu i za jaki talijanski IRC trofeo, a to znači da smo ušli u koštac sa njihovim R2 kupom. Odmah na početku smo zadali jak tempo i tu vidimo da možemo parirati jakim Talijanima kojima Casentino nije strano natjecanje kao nama te puno snažnijim automobilima grupe N4. Isti tempo držimo do kraja natjecanja. Odvozili smo svih osam brzinaca bez ikakvih problema izuzev drugog brzinca na kojem nam je otkazao interfon, no Draženović se odlično snašao i rukama savršeno odradio svoj dio posla. Rally završavamo na drugom mjestu u Mitropa rally kupu, u konkurenciji automobila na dva pogona, te na petom mjestu generalke. Što se ljestvice tiče, nakon pet natjecanja držimo peto mjesto generalnog poretka te čvrsto prvo mjesto automobila na prednji pogon i više nego zadovoljni odlazimo na ljetni predah, a nastavak sezone slijedi na još jednom talijanskom classicu, Alpi Orinetali krajem kolovoza – izjavio nam je Viliam Prodan.
Hrvatin i Kuzmić ovog puta nisu imali sreće. Iako, kako kažu, ne vole kriviti tehniku, ali ovaj put im ne preostaje ništa drugo. – Još na popisivanju u četvrtak zaključili smo da nam brzinci pašu i očekivali smo dobre vožnje. Krenuli smo dobro, iako oprezno zbog potpuno drugačijih brzinaca od onih koje smo vozili dosad, a vremena sa prva tri brzinca su nam potvrdila da smo zaista dobri. Bili smo oko ukupno 60-og mjesta, čak smo se držali sa nekima iz talijanskog N3, a nama je najvažnije bilo da smo “tu negdje” sa slovencima J. Medved / N. Volčić. Ali onda u predstartu BI 4, kada smo stavili u prvu i htjeli krenuti na start, nešto se dogodilo u mjenjaču. Kotači su ostali blokirani i auto u brzini. Nikakve brzinske provjere i pokušaji rješavanja nisu urodili plodom i bili smo prisiljeni podignuti bijelu zastavu i predati karton. Šteta, jer bi i samo završavanje Rally-a Casentino za nas bila kruna bavljenja rally-om, s obzirom na renome i nivo ovog natjecanja i zato povratkom kućama ipak ostaje malo gorčine. Ali bio je to definitivno najljepši i najbolji rally koji smo vozili – izjavili su nam Tomas i Damir.
A dok su vozači bili na brzincima dio ekipe brinuo se o promociji naše Opatije pa smo tako postavili štand turističke zajednice Opatija, dijelili letke i informacije te na taj način prezentirali sve opatijske ljepote. Ovim putem smo se još jednom uvjerili koliko gosti cijene i poznaju Opatijsku Rivijeru.
Rezultate možete pogledati na ovom linku.
Tekst i foto: M.Puz