AK Opatija motorsport osvojio 1. mjesto među klubovima za PH @ 29. Fuchs Rally Velenje

Rally koji se osim za Slovensko državno prvenstvo bodovao i za Prvenstvo Hrvatske te Mitropa rally cup okupio je šezdesetak vozača iz osam zemalja, koji su odmjerili snage na sedam kraćih, ali veoma zahtjevnih brzinskih ispita. Čak tri prva mjesta za Prvenstvo Hrvatske osvojili su vozači AK Opatija motorsporta i to ono u klasi 2, klasi 4 i ukupnom poretku klubova. Veliki broj gledatelja koji su uz stazu bodrili svoje favorite uživao je u lovu na sekunde sve do posljednjih metara natjecanja.

Rally Velenje u organizaciji AMTK Velenje započeo je u petak ceremonijalnim startom, dok je u subotu na rasporedu bilo sedam brzinskih ispita. Maleni rudarski gradić ugostio je 59 posada koje su odmjerile svoje sposobnosti na 75 km brzinaca, na uskim i brzim cestama s puno “haklova” i šodera. Od drugog brzinskog ispita vodstvo je preuzeo Nijemac Manuel Koessler u Subaru Imprezi te zadržao vodstvo sve do cilja. Sa samo 9.50 sekundi zaostatka na drugo mjesto se plasirao Austrijanac Hermann Gassner (Mitsubishi Lancer EVO X), dok je treće mjesto sa samo sekundom prednosti ispred Slovenca Aleksa Humara zauzela hrvatska posada Juraj Šebalj / Toni Klinc u Mitsubishi Lanceru EVO IX. Od jedanaest posada iz Hrvatske, boje AK Opatija motorsporta branile su čak tri posade: Viliam Prodan i Zdravko Draženović, Tomas i Petra Hrvatin te Marsel Katić i Denis Rubinić. Odlične rezultate zasjenilo je jedino odustajanje Hrvatina na drugom brzincu. No krenimo redom…
Viliam Prodan i Zdravko Draženović u Renault Cliu R3 Maxi, za čije se održavanje brine mariborska ekipa Oktan sport, plasirala se na sedmo mjesto ukupnog poretka, drugo mjesto u Prvenstvu Hrvatske te peto mjesto u Mitropa rally cupu, dok su u SLO DP-u zauzeli četvrto mjesto ukupnog poretka. “Napokon su nam se na Velenju posložile “kockice”, onako kako smo priželjkivali od samog početka sezone te se nadamo da je ovo bila naša prekretnica. Obzirom da smo već naviknuti na dugačke rallyje, ovaj je bio prilično kratak, ali vrlo zahtjevan i brz. Sve smo dobro popisali, dobro krenuli od samog jutra, uhvatili odličan tempo i nismo ga ispuštali sve do kraja natjecanja. Na kraju možemo reći da smo veoma zadovoljni svojim nastupom i rezultatima. Pred nama je talijanska “turneja”, a za mjesec dana krećemo put Toscane, na jedan od najljepših talijanskih rallyja, Rally del Casentino”, izjavio je Viliam Prodan te ovom prilikom čestitao svim posadama koje su prošle kroz ciljnu rampu i izrazio žaljenje zbog odustajanja Tomasa i Petre Hrvatin.

Divizija I (klasa 4 u PH) najslabija je, ali ujedno i najbrojnija klasa na rallyju. Čak 27 posada među kojima i naša posada Marsel Katić i Denis Rubinić pokazali su vožnje ništa manje atraktivne od svojih “jačih” kolega. Prvo mjesto zauzela je slovenska posada Mlinar – Mlinar u Roveru MG, dok je sa samo sekundu i pol zaostatka na drugom mjestu završila posada Mihevc – Bobnar u Škoda Fabiji. Najniže postolje pripalo je posadi Velkavrh – Gorenc, a četvrto mjesto, tj. prvo u Prvenstvu Hrvatske zasluženo su osvojili Katić i Rubinić. “Ujutro smo nešto slabije startali i vožnja nije bila na našoj razini. Brzinci su bili krcati pijeska i nisu nam uopće “legli”, iako smo se prema rezultatima stalno kretali oko trećeg – četvrtog mjesta u klasi. Na kraju možemo reći da smo prezadovoljni četvrtim mjestom, posebno kad znamo kakvi su nam bili konkurenti”, rezimirao je Rubinić.
Nakon odličnog starta sezone i velikih iznenađenja koje su nam dosad priuštili, Tomas i Petra Hrvatin nažalost su morali odustati već na drugom brzincu. “Nakon toliko odvoženih kilometara u kojima nas je Clio služio besprijekorno, nažalost na rallyju Velenje mali kvar nas je stajao odustajanja nakon odvoženih tek nekoliko kilometara. Tužni, da se nismo barem malo provozili s ostatkom ekipe, s nestrpljenjem očekujemo sljedeći rally na kojem ćemo, i Clio i mi, nastojati nadoknaditi izgubljeno”, izjavila je Petra Perčić Hrvatin.
Još je jedan rezultat vrlo bitno spomenuti, a to je prvo mjesto među klubovima za Prvenstvo Hrvatske. Potajno smo se i nadali tome, obzirom da smo na utrku krenuli sa čak tri posade, međutim, teško je bilo što unaprijed računati, sve dok i posljednji bolid ne prođe ciljnu rampu. Dosadašnjim rezultatima otvorili smo mogućnost obrane naslova od prošle godine, što neće biti nimalo lak zadatak. Do kraja sezone za Prvenstvo Hrvatske ostala su još četiri natjecanja, a prvo na rasporedu je Moslavina, po završetku ljeta.

Rezultati.

Tekst/foto: Martina Puž