Uspješan start nove relijaške sezone @ Kumrovec

U petak, 04. ožujka 2016 prologom u Tuheljskim toplicama pred mnogobrojnom publikom započeo je 5. Rally Kumrovec u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta sport. Na startu se našlo 70 posada iz šest zemalja regije, a čak četiri posade branile su boje AK Opatija motorsporta – Tomas Hrvatin / Marko Stiperski (Renault Clio), Viliam Prodan / Zdravko Draženović (Peugeot 208), Mateo Butorac / Matea Lipovac (Citroen C2R2) i Marsel Katić / Denis Rubinić (VW Polo). U subotu se rally nastavio na kumrovečkom području, sastojao se od 4 brzinska ispita, ukupne dužine tek nešto više od 40 kilometara. Uske, blatnjave ceste, sa puno prijevoja i vezanih zavoja nisu bili nimalo lak zadatak vozačima.
Nakon uzbudljive borbe u završnici rallyja, pobjedu je odnijela posada Krisztian Hideg i Istvan Kerek (AK Delta Sport) u Mitsubishi Lanceru EVO IX. Sa samo sekundom zaostatka, na drugom mjestu zasjeli su Antal Kovacs i Gergo Istovics u Ford Fiesti R5, dok su treće mjesto zauzeli Daniel Šaškin i Saša Bitterman u Mitsubishi Lanceru EVO X.
Od naših vozača najbolje se plasirao Tomas Hrvatin, kojem će od ove godine na suvozačevom mjestu, bilješke čitati Marko Stiperski. Prvo mjesto klase 2 te 13. mjesto ukupnog poretka svakako su razlog za slavlje. – Na rallyju Kumrovec smo odradili zacrtano. Upoznavanje s novim suvozačem i prvi korak prema obrani naslova iz 2015. godine. Utrku smo iskoristili i za testiranje Clia, a sad nam slijedi Rebenland rally, prva utrka za Mitropa rally Cup, rekao je Tomas.
Marsel Katić i Denis Rubinić (VW Polo) nakon godinu i pol dominacije na prvom mjestu, ovaj rally su završili na drugom mjestu klase 4. Od njih je, za 18 sekundi, bio brži Tin Tomljanović u Citroen Saxu.
Drugo mjesto klase 3 za Prvenstvo Hrvatske pripalo je Mateu Butorcu, koji je nakon pet godina desni sic zamjenio onim vozačevim. Čitanje radara prepustio je Matei Lipovac, a obzirom da je to bio njihov prvi nastup, vjerujemo da će iz utrke u utrku bit sve bolji. Mi im želimo puno sreće u tome!
Viliama Prodana i Zdravka Draženovića je pogreška na prvom brzincu stajala nekoliko nenadoknadivih minuta pa su unatoč dobroj jurnjavi, na koncu ostvarili loš rezultat, ali Viliamu je to ipak bio odličan trening pred 39. Rally il Ciocco e Valle del Serchio, prvu utrku za prvenstvo Italije, koja se održava 17.-20.03.2016. u talijanskoj Toskani.
Poredak klubova: 1. AK Delta Sport, 2. AK Opatija Motorsport i 3. AKK Sveta Nedelja
Konačne rezultate možete pogledati OVDJE.
Tekst/foto: Martina P.