35. Rally del Casentino

Prošlog vikenda održan je 35. Rally del Casentino, u okolici gradića Bibbiena, u predivnoj Toscani. Boje Opatija motorsporta, ali i Hrvatske branile su posade Prodan / Draženović i Hrvatin / Butorac. Nažalost već na drugom brzincu Hrvatin i Butorac su morali odustati zbog izljetanja, dok su Viliam Prodan i njegov suvozač Zdravko Draženović odličnim vožnjama dospjeli do 2. mjesta u jakoj talijanskoj konkurenciji R2 automobila te 4. mjesta u ukupnom poretku Mitropa rally kupa.
– Casentino rally, peta postaja Mitropa rally kupa je iza nas. 140 kilometara brzinskih ispita po paklenoj vrućini od 40 stupnjeva odrađeno gotovo savršeno, bez ikakvih tehničkih ni vozačkih
grešaka sa konstantno brzom i točnom vožnjom od starta do cilja izuzev problema sa pregrijavanjem kočionog sistema na dužim brzinskim ispitima. No, nažalost na to nismo mogli puno utjecati te smo na tri brzinca imali podosta gubitaka s obzirom da smo ostajali bez kočnica na posljednjih kilometar – dva. Ipak, na našu sreću, te sekunde nisu imale većeg utjecaja na krajnji rezultat – 2. mjesto u jakoj talijanskoj konkurenciji R2 automobila te 4. mjesto u ukupnom poretku Mitropa rally kupa.
Za Casentino smo se vrlo dobro fizički i psihički pripremili kao i postavke našeg Peugeota koji je savršeno radio od starta pa do cilja natjecanja. Vrlo dobar set-up automobila koji smo podesili sa našom ekipom OPV racing cars dao je rezultata te se na grubom talijanskom asfaltu Peugeot savršeno ponašao. Izbor guma nije bio težak jer se s obzirom na vrućine i grubu podlogu išlo na najtvrđu smjesu Michelinovih pneumatika. Mali hendikep na kraju je bio mali broj prolazaka brzinskim ispitom „Talla“, dugačkim 37 kilometara. Startali smo ga iza 22.00 sata, a zbog nedostatka vremena ranije smo ga prošli samo dva puta, no to je rally i to mu daje dodatnu draž.
Ovim putem zahvalili bi našoj ekipi “OPV racing cars” iz Slovenije koja je opet odradila savršen posao u pripremi automobila te asistenciji na samom natjecanju; našoj maloj skromnoj ekipi koja nas prati na svim natjecanjima gdje god bili te svim dragim ljudima koji nas prate i drže palčeve uz male ekrane prateći naše rezultate i izvješća sa samih natjecanja. Slijedi nam ljetna pauza od 40 dana, koju ćemo iskoristiti za mali predah te za dobru pripremu još jednog talijanskog rally classica – Rally Alpi Orientali u regiji Friuli. Do tada sportski pozdrav i ugodno ljeto od posade Prodan – Draženović.

Tekst: Viliam Prodan