31. Fuchs Rally Velenje 2016

Od 20. do 21. svibnja Velenje je bilo domaćin 31. Fuchs Rallyja Velenje 2016., koje se osim za Državno prvenstvo Slovenije, Mitropa rally Cup te Europski rally kup (FIA ERT), već drugu godinu zaredom boduje i za Prvenstvo Hrvatske. Utrka u organizaciji AMTK Velenje okupila je na startu 59 posada, koje su u petak i subotu odmjerile brzinu na ukupno 11 brzinskih ispita na šest različitih dionica.
Nakon dobrih 150 kilometara najbrža je bila hrvatska posada J.Šebalj / M. Sabol u Mitshubishi Lancer EVO IX sa više od minutu i pol prednosti ispred austrijanca H. Gassnera i K. Thannhauser (Mitshubishi Lancer EVO X). Treće mjesto su zauzeli Mađari s hrvatskom licencom K. Hideg i I. Kerek (Mitsubishi Lancer EVO IX).

AK Opatija motorsport predstavljale su čak četiri posade: Viliam Prodan / Zoran Raštegorac, Tomas Hrvatin /Marko Stiperski, Marsel Katić / Denis Rubinić te Mateo Butorac / Matea Lipovac. Nakon pobjede na domaćem terenu u Opatiji, isto su vozači ponovili i u Velenju te tako već treću godinu zaredom odnijeli klupsku pobjedu. Viliam Prodan, koji ove sezone pored talijanskog rally prvenstva, u Peugeotu 208 R2. nastupa i u slovenskom državnom prvenstvu plasirao se na deveto mjesto generalnog poretka, prvo mjesto klase 3 za PH te drugo mjesto Divizije 2 u SLO DP. Tomas Hrvatin i Marko Stiperski u Renault Cliu RS plasirali su se na 12. mjesto ukupnog poretka, peto mjesto Mitropa rally kupa te prvo mjesto klase 2 za Prvenstvo Hrvatske, a Marsel Katić i Denis Rubinić u VW Polo slavili su prvo mjesto klase 4 za Prvenstvo Hrvatske. Nažalost, Mateo i Matea rally su završili i prije cilja i to – na krovu svog Citroena C2R2. Želimo im što brži povratak na stazu.
Sljedeća utrka za prvenstvo Hrvatske je 42. INA Delta rally koji će se održati 10. i 11.06. u Zagrebu.

Tekst/foto: Martina