Turk i Draženović uzeli generalku na opatijskom rallyju

AK Opatija motorsport prije posljednjeg, porečkog rallyja, preuzela vodeće mjesto u poretku klubova
Pretposljednje natjecanje za prvenstvo Hrvatske, 22. Rally Opatija vozio se ove subote na obroncima Ćićarije, a jaka kiša i blato zadali su vozačima puno glavobolja, pa treba čestitati svakoj posadi koja je uspjela stići do cilja. Nakon 8 brzinaca, odnosno  nešto više od 100 km,  pobjedu  je odnijela  slovensko-hrvatska posada u sastavu  Rok Turk (AMD Evora) i Zdravko Draženović (AK Opatija motorsport).  Drugo mjesto pripalo je Mađarima A.Kovacs/G.Istovics u Mitsubishi Lanceru, a najveće oduševljenje rally-a bila je buzetska posada Manuel Kodelja i Vedran Bužić. Usprkos pravom potopu na prva četiri brzinca oni su u svom Cliu vozili utrku života, pa su na čak dva brzinca ostvarili najbolje vrijeme ispred daleko jačih automobila. Na kraju, trećim mjestom generalnog poretka i prvim mjestom u prvenstvu Hrvatske zaslužili su svaku čestitku.
- Još su uvijek emocije svježe. Naravno i veselje zbog moje prve generalke – započeo je Zdravko. –S Rokom Turkom smo dogovorili nastup tek par dana prije rallyja, jer je njegov suvozač Enej Ložar bio spriječen, a i sam Turk je napomenuo da mu je Opatija samo trening prije utrke u Idriji idućeg vikenda. Gledajući nadolazeću prognozu bili smo svjesni  da ćemo voziti po kiši, ali i da imamo više šansi po kiši nego po suhom. Nakon prva dva brzinska ispita uhvatili smo izvrstan tempo. U drugom krugu vidimo da kiša pojačava i da smo pogriješili što nismo jače narezali intermedije. (Naime u klasi R2 nema homologiranih kišnih guma). Tek nakon dva kruga u servisu smo narezali sve četiri intermedije, iako smo bili „na knap“ s vremenom i tada krenuli u lov na preostala četiri brzinska ispita. Išli smo iz ispita u ispit sve bolje, osjećaj je bio sjajan, tempo također. Imali smo i malo sreće jer je mađarska posada na pretposljednjem brzincu probušila gumu i izgubila gotovo pola minute. Tako smo u zadnji brzinac ušli sa 4,5 sekundi prednosti i sa saznanjem da moramo dati 150% sebe i auta da bi na kraju slavili. Čudan je to osjećaj kada znaš da juriš i da si brži nego na ranijem prolasku (čak smo 6 sekundi bili brži nego na prolasku prije), ali opet ne znaš da li je to dovoljno brzo u odnosu na konkurente. Stižemo u cilj i na upisu stoji 10-tak Mađara  i čeka da nam se upiše naš rezultat. Vidjevši razočaranje u njihovim očima postajemo polako svjesni da smo dobili rally. Svi nam čestitaju ali obzirom da nemamo signala i live timinga ne želimo još slaviti. Tek negdje prije ulaska u Permane napokon hvatamo nekakav signal i gledamo na netu da smo dobili sa 3,1 sekundom prednosti. Uhhh, veselje u autu  je bilo neopisivo. I Roku i meni je ovo prva generalka u životu. Kruna i san svakog tko se ikada bavio rallyjem. Čestitke svim posadama na završenom rallyu, posebice konkurenciji koja nam nije dala ni sekunde opuštanja. Presretan sam i tek danas polako shvaćam što smo postigli. I na kraju, najveća hvala Roku Turku na ukazanom povjerenju ...

Osim Draženovića, boje AK Opatija motorsporta branile su još tri posade. U Citroenu C2R2 nastupili su Davor Mihelić i Mateo Butorac te zauzeli peto mjesto klase 3, tj. četvrto mjesto u PH. –  Iza nas je opatijski rally, za nas poprilično neuspješan. Borba za osvajanje prvenstva u klasi 3 nikad nije bila napetija i ne možemo reći da smo zadovoljni ovakvim rezultatom. Kiša i blato na zahtjevnim i brzim brzincima nisu nam išli na ruku. Od početka sve kreće naopako. Gume se nisu uspjele borit sa velikom količinom vode na cesti pa nam ni rezultat nije bio zadovoljavajući. Nakon drugog kruga narezali smo gume i situacija se popravila te na zadnja dva brzinca ubrzavamo  ali ipak nedovoljno da stignemo konkurenciju. U konačnici završavamo na skromnom petom mjestu klase tri i sedmom generalno. Čestitke posadi Kodelja – Bužić na fantastičnom rezultatu -  rezimirao je Butorac njihov nastup te pozvao sve u Poreč gdje će se odlučivati o prvaku klase 3. 

U crvenom Citroenu C2R2 vozio je Tomas Hrvatin, a na mjestu suvozača radar mu je čitala njegova životna družica Petra, kojoj je ovo bio ujedno i prvi nastup.  U klasi 4, onoj najmanjoj,  treće mjesto je pripalo posadi Paulo Petretić i Damir Surina u VW Polo.

Još jedan rezultat kojem smo se potajno nadali prvo je mjesto u poretku klubova za prvenstvo Hrvatske. Nakon Saturnusa, Novog Vinodolskog i Croatia rallyja, pobjedom na opatijskom rallyju preuzeli smo vodstvo sa samo par bodova ispred AKK Sveta Nedjelja i sa nestrpljenjem očekujemo porečki rally na kojem će se odlučivati o pobjedniku. Dečki su dokazali da mogu doći do pobjede i svakako je pred njima težak zadatak, znajući s kakvim konkurentima se moraju boriti, ali podrške neće nedostajati, u to smo sigurni.

M.P.

Opatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rallyOpatija_rally