Prvo mjesto u poretku klubova kao šlag na torti Croatia rallyja

Jan Kopecky i Pavel Dresler, pobjednici su četrdesetog izdanja Croatia rallyja čime su upisali šestu pobjedu sezone i ovog vikenda u Poreču postali novi europski prvaci. Česi su utrku zaključili sa minutom i 55 sekundi ispred drugoplasirane austrijske posade A.Aigner/B.Watzl u Subaru Imprezi R4. Do trećeg mjesta stigla je posada H.Gassner jr./U.Mayrhofer u Mitsubishi Lancer EVO X. Najbolje plasirana hrvatska posada D.Šaškin/D.Bruner u Ford Fiesti R4 zauzela je osmo mjesto ukupnog poretka, dok je među vozilima na dva pogona najbolji bio slovenac Aleks Humar u Renault Clio R3.

Prvi dan rallyja sastojao se od šest brzinskih ispita na Učki, Boljunu i Brestu, a već na prva dva brzinca otvorilo se nebo nad Učkom što je vozačima zadalo velikih problema, ponajprije zbog pogrešnog odabira guma. Najlošije među njima prošao je francuz Germain Bonnefis koji se sa Renault Meganeom zabio u betonski zid te zbog teških ozljeda kralježnice završio u bolnici. Iako je u subotu izostala obilnija kiša, promjenjivo vrijeme je ponovo zadavalo probleme vozačima. Uske i skliske istarske cestice svakako su opravdale naziv ERC. Iz AK Opatija motorsprota nastupile su čak četiri posade: Prodan/Draženović, Hrvatin/Kuzmić, Mihelić/Butorac i Petretić/Surina. 

- „Pravi primjer europskog prvenstva. Mislim da je nakon svega najvažnije da smo preživjeli i popeli se na ciljnu rampu“ – rekli su Mihelić i Butorac, te dodali: - „Počeli smo od prologa u četvrtak gdje nas je desetak bilo unutar jedne sekunde što je bila najava dobre borbe narednih dana. U petak smo krenuli sa ozbiljnijim brzincima gdje nas vrijeme i nije previše poslužilo. Kiša i blato u kombinaciji sa brzim dijelovima nisu nam išli previše od ruke. Završili smo 31. generalno za prvenstvo Europe i 5. u klasi. U subotu je slijedila još jedna runda jurnjave i tu smo već malo ubrzali. Brzinci u haklovima bili su jako raskopani i veliko kamenje po stazi pokazalo se kobnim za nekoliko posada, pa tako i nas. Četiri kilometra prije kraja 12. brzinca probušili smo gumu, završili brzinac sa probušenom gumom i dosta izgubljenog vremena. Mijenjamo gumu na etapi i nastavljamo na trinaesti, gdje na samom  početku brzinca ponovno bušimo gumu. 25 kilometara na probušenoj gumi bilo bi previše i morali smo je mijenjati na brzincu, izgubili smo pet dragocjenih minuta i svaku šansu za boljim plasmanom. Sve u svemu, jako naporan rally i zadovoljni smo što smo došli do cilja. Sada nam preostaju još 2 rallyja do kraja sezone i napeta borba za prvo mjesto u klasi“.

Tomas Hrvatin i Damir Kuzmić za ovaj su se nastup „počastili“ pravom jurilicom, pa su Clia na jedan vikend zamijenili Citroenom C2R2. Krenuli su odlično i nakon dva dana jurnjave zauzeli treće mjesto klase 3 za Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske (subota se, naime, nije bodovala za prvenstvo Hrvatske). – „Za nas je ovo bio povratak na domaće staze. Rentanje Citroena C2 bio je za mene ogroman korak, uslijedilo je privikavanje i već nakon nekoliko kilometara bilo je sasvim solidno, vozio sam opušteno, a vremena su se pokazala i bolja od očekivanja. Prvi dan bodovao se za PH, gdje završavamo drugi u klasi 3. Drugi dan, ujutro javljaju se prvi problemi na automobilu, koje ipak uspijevamo otkloniti na sljedećem servisu, međutim na BI Buzet 2 ponovno se javljaju isti problemi i primorani smo odustati, kako bi izbjegli još veću štetu na automobilu.“

A bez problema nije bila ni posada Prodan/Draženović, koji su na pretposljednjem brzincu probušili gumu. – „Na BI Salterija 2 zbog mijenjanja gume izgubili smo gotovo pet minuta koje su nas unazadile za nekoliko mjesta u ukupnom poretku, a udaljilo nas je i od top 10 plasmana generalke, što nismo ni u snu očekivali s obzirom na jaku inozemnu konkurenciju, u puno jačim automobilima. Sve u svemu, jako smo zadovoljni, ekipa je funkcionirala savršeno kao i uvijek te je bilo pravo zadovoljstvo biti dio toga.“ – izjavio je Prodan.

 

Ono što je za nas imalo poseban značaj ovog rallyja osim izvrsnih rezultata naših vozača bio je i regruping, ugošćavanje vozača i svojevrstan sajam u samom centru Opatije, na Slatini. Nakon tri mjeseca napornih priprema konačno smo došli do prilike pokazati koliko se može postići uz puno volje i dobru organizaciju.  Pohvale koje smo primili od vozača, glavnih organizatora i posjetitelja bile su dovoljan motiv da se ovako nešto ponovi i sljedeće godine, a baš kao šlag na tortu Croatia rallyja došlo je i prvo mjesto u poretku klubova za PH. Stoga moramo čestitati dečkima na odličnim borbama, a već za petnaest dana bodriti ih na još jednom opatijskom rallyju.

Konačne rezultate pogledajte ovdje.

Tekst: MP

Croatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BICroatia_rally_BI