Izvještaj iz Buzeta

Naravno da nismo zaboravili na Buzetske dane, ali  proteklih dana bilo je previše obaveza vezanih uz pripreme za „Croatiu“ da su dani jednostavno  proletjeli … Pa eto, sa malim zakašnjenjem donosimo izvještaj iz Buzeta – grada tartufa i oktana.   
14. i 15.09. održana je brdska utrka Buzetski dani 2013, vjerojatno jedna od najboljih u našoj okolici, nadaleko poznata po mnogobrojnoj publici i nezaobilaznoj bakljadi u Komušćici. Pred desetak tisuća gledatelja duž staze Most-Peničići  startalo je 162 natjecatelja iz  12 zemalja, a pobjedu je odnio Čeh Miloš Beneš, s ukupnim  vremenom od 4:35,188, ostavivši iza sebe sunarodnjaka Otakara Kramskog. Treće mjesto je pripalo slovencu Patriku Zajelsniku. Što se kategorije 1 tiče, nakon više od deset godina titula europskog prvaka vraćena je u Hrvatsku. Nju je donio Čabranin Tomislav Muhvić, u Mitsubishi Lancer EVO IX.
Boje AK Opatija motorsporta branili su Tomas Hrvatin (Renaul Clio RS), Viliam Prodan (Citroen C2R2), Edi Kuharić (Zastava Yugo) i Mateo Butorac  koji je u Mihelićevom  Citroenu C2 suvozačev sic na dva dana zamijenio onim vozačevim.

 – Buzetski dani su spektakl koji se rijetko viđa i za mene je ovo bilo potpuno novo iskustvo. Obzirom na probleme koje sam imao na prvom treningu i koji su me dosta obeshrabrili, na kraju sam i više nego zadovoljan postignutim rezultatom. Sve u svemu, bilo je to jedno predivno iskustvo, a uz ovakvu publiku i atmosferu više vrijedi spust nego uspon prema cilju. Hvala svima koji su došli i podržali nas i svakako se vidimo i iduće godine – rezimirao je Butorac.

Iako kažu da je najteže nastupati pred domaćom publikom, izgleda da Buzećaninu Viliamu  Prodanu to uopće ne stvara problem, dapače, bez grešaka odvozio je obje utrke i zauzeo prvo mjesto u klasi, ispred Marina Petrića i Bojana Krote. - Bio je to pravi adrenalinsko-zabavni spektakl, peto godišnje doba, kako bi mi to rekli u Buzetu. Bilo je savršeno kao i uvijek. Nema slađega od pobjede na domaćem terenu pred najboljom i najdivnijom automobilističkom publikom na svijetu. No, nikakva pobjeda se ne može usporediti sa dočekom na legendarnoj Komušćici te atmosferom duž cijele staze... Zato veliko hvala prijateljima, hvala najboljim sugrađanima na spektaklu koji se viđa samo u Buzetu, ova pobjeda je za vas. – kaže Prodan.


Unatoč tome što je utrka trajala predugo, što zbog brojnih prekida, što zbog velikog broja vozača, na kraju je Buzet još jednom dokazao da živi za automobilizam i bez sumlje -  vidimo se i iduće godine!

Konačne rezultate pogledajte ovdje.

Tekst: MartinaP