Rally Alpi Orientali

Nakon dugog ljetnog odmora, 30. i 31.08.2013. nastavilo se natjecanje za Mitropa rally cup i slovensko državno prvenstvo. U Italiji, točnije u gradu Cividale, tek pola sata udaljenom od Udina, vozio se legendarni Rally Alpi Orientali gdje su naši vozači došli do novih bodova i odličnih rezultata. Lijepo vrijeme, atraktivna startna lista i relativna blizina rally-a privukli su i dobar dio naših navijača (koji se baš i nisu snašli po talijanskim cestama, ali ostavit ćemo to za jednu drugu priliku…)

Rally je startao u petak, nešto iza 13 sati i vozilo se pet brzinaca od kojih se jedan, onaj noćni, vozio kroz sam centar Udina, dok se u subotu vozilo još šest brzinaca, sveukupne dužine 152 km, a pobjeda je zasluženo pripala posadi Scandola / D'Amore u Škoda Fabia S2000.

 Već u petak, na prvom brzincu za posadu Hrvatin / Kuzmić pojavili su se prvi problemi. Desetak minuta, koliko je trebalo za otkrivanje kvara i brzinski popravak bili su nažalost nenadoknadivi u nastavku rally-a, ali nastavili su voziti, sada već neopterećeni rezultatom. Subota je ponovno donijela nove probleme, prvi jutarnji brzinac i bušenje gume odnijeli su još nekoliko minuta, ali unatoč svim pehovima koji su se zaredali ipak su došli do cilja te zauzeli osmo mjesto u Mitropa rally cup-u, odnosno šesto mjesto među vozilima na dva pogona.

- Rally Alpi Orientali za nas je bio vrhunac sezone. Nakon blatnjavih i skliskih brzinaca, Austrije i Slovenije, došli su na red čisti talijanski sa puno gripa kod kojih automobil i logistika igraju veliku ulogu. Na prvom brzincu platili smo danak neiskustvu u pripremi automobila. Pet kilometara dug uspon, serpentina na serpentinu, u prvoj brzini, visoka temperatura istopila je kabel i izgubili smo 13 minuta. Ipak, posložili smo glave, nastavili, uhvatili dobar ritam i uživali u zavojitim brzincima. Drugi dan nastavili smo u dobrom ritmu sve do bušenja gume na SS7. Ipak, odlučio sam smiriti ritam i sigurno nas dopeljati do cilja. Sada nam predstoje pripreme za Buzetski dani, a onda i Croatia rally na kojem spremamo iznenađenje za naše navijače – rezimirao je Tomas.

Nešto manje problema imala je druga posada, Prodan/Draženović. Od samog starta krenuli su agresivno i bez grešaka. Sve do devetog brzinca držali su se u samom vrhu za prvenstvo Slovenije i Mitropa rally cup-u. Ali onda, baš kad smo se svi ponadali da bi jedna hrvatska posada po prvi put  u povijesti mogla «uzeti» generalku Slovenije, rally je ponovo pokazao sve svoje čari. Jedna malena greška i preduboko haklanje bili su dovoljni da nas vrate u stvarnost. Izgubili su dragocjene četiri i pol minute, a time i podij slovenskog državnog prvenstva.

- Zadovoljni smo se vratili iz Italije, s još jednog prekrasnog rally-a. Možemo reći da je to za nas bio najbolji rally do sada. Žao nam je zbog defekta gume na devetom brzincu koji nas je udaljio od naše prve generalke i to one Slovenske, ali na kraju smo ipak zadovoljni rezultatom, a još više našim nastupom. Hvala svim navijačima uz stazu te onima koji su nas pratili uz live timing, zadovoljstvo je nastupati uz takve navijače i prijatelje – izjavio je Prodan.  

Četvrto mjesto u SLO DP, četvrto mjestom u ukupnom poretku za Mitropu, tj. drugo mjesto među automobilima na dva pogona, ipak je odličan i svakako zaslužen rezultat, a kompletne rezultate možete pogledati na ovom linku.

Alpi je iza nas, za vozače sada slijede pripreme za praznik automobilizma, Buzetske dane.

I svi ste pozvani!

Tekst: MartinaP / Foto: U.Modlic